top of page
Original-Blue.png
  • Writer's pictureSafa Ünal

Pandemi ve Sonrası Kongre Sektörü

Updated: May 4, 2022




"Dijitalleşen dünyada toplantıların da online yapılması kaçınılmazdı. Pandemi ile bu süreç çok hızlandı."

Pandemi her sektörü olumsuz etkiledi. Kongre ve etkinlik sektörüne ise büyük bir darbe vurdu. Restoranların, cafelerin, sinema ve tiyatroların kapatıldığı, kalabalık ortamlarda bulunmanın virüse yakalanmak için davet olduğu bir ortamda toplantı ve etkinlik yapılmasının yasaklanması çok doğal ve doğruydu. Bunun sonucu olarak sektör bütün bileşenleri ile durdu.


Birçok meslektaşımız bugün-yarın geçer diyerek faaliyetine devam etti ve maalesef iflas noktasına geldi. Bir kısmı da ofislerini kapattı. Sektörümüze hizmet üreten çözüm ortaklarımızın durumu ise daha vahim.


Sektör için hareketlenmenin başladığı bugünlerde toparlanma süreci içerisindeyiz. Ancak gerek pandeminin gerekse kur yüksekliğinin etkisiyle maliyetlerin çok yüksek olduğu bir dönem yaşıyoruz. Yüksek maliyet, sektör işverenlerini, organizatörleri ve sponsorları elbette olumsuz etkiliyor.


Yakın gelecekte pandemi öncesindeki iş yoğunluğu, iş büyüklüğü ve satın alma maliyetlerine ulaşabilir miyiz? Bilmiyorum. Buna verebilecek bir cevabım yok. Ama umudum var.


Bundan 6-7 yıl önceden pandeminin başladığı ana kadar sektörün geleceği ile ilgili konuşmacı olarak davet edildiğim konferanslarda iletişimin bu kadar kolay ve hızlı yapılabildiği bir dünyada sektörün dijital toplantılara/fuarlara evrileceğini gündeme getirmiş ve buna yönelik çalışmalar yapmamız gerektiğinin altını çizmiştim.


Uzun süredir farklı uygulamalarla Conference Call yapıyor, ikiden fazla kişinin katılımıyla görüntülü konuşma ve toplantılar zaten yapılıyordu.


Dijitalleşen dünyada toplantıların da online yapılması kaçınılmazdı. Pandemi ile bu süreç çok hızlandı. Hepimiz uzaktan çalışma ve uzaktan toplantıya çok alıştık.



Peki bundan sonra ne olacak?

“Yüz yüze toplantılar alternatif veya tercihe bağlı hale geldi.”

Varsayalım üç günlük bir kongreye katılacaksınız. Kongre Antalya’da ve siz Karadeniz'de yaşıyorsunuz. Kongreye 1 gün önce gidip bitiminden bir gün sonra yaşadığınız yere dönebileceksiniz. En az beş gün işinizden ve evinizden uzak kalacaksınız. Serbest çalışıyorsanız bu süreçte bir gelir kaybına uğrayacaksınız. Doktorsanız hastalarınızdan uzak kalacaksınız. Kongre katılım bedeli ödeyeceksiniz. Konaklama, yemek ve ulaşım için bedel ödeyeceksiniz. Bir de bu kongrenin yurt dışında yapıldığındaki iş gücü kaybı ve giderlerini düşünün. Oysa bu üç günlük kongre online yapıldığında bunların hiçbiri söz konusu olmayacak. Hangisini tercih edersiniz?


Sektör işverenleri için dijital toplantılar artık alternatif olmaktan çıkmıştır. Fiziki toplantılar alternatif hale dönüşmüştür.


Fiziki olması zorunlu bazı kongreler var. Genel kurullar, seçimli toplantılar, uygulamalı eğitimlerin olduğu workshoplar. Bunlar tabi ki fiziki olarak devam edecektir.



Kongreler sadece toplantılardan ibaret değildir.


Katıldığınız kongrelerde mesleğimizle ilgili önemli bilgiler elde ederiz. Dünyadaki bilimsel gelişmeleri öğrenmek, yeni teknolojileri tanımak, sektöre hizmet ve ekipman üreten firmaların yeni uygulamalarını, ilk defa piyasaya çıkmış bir ekipman veya makinenin işleyişini kullanımını, öğrenmek önceliğimizdir.


İşimizi geliştirmenin yanı sıra bilimsel kısımların dışında kalan zamanlar, yemekler, coffee break'ler, turlar, eğlenceler, yarışmalar vb. aktiviteler, network fırsatları sunar.


Bir kongrede yeni arkadaşlar ediniriz, dostlarla hasret giderir planlar yaparız, aynı sektörden farklı şehir ve ülkelerden meslektaşlarla tanışırız, yeni iş birlikteliklerini konuşuruz, ortak bir şeyler yapabilecek dostlarla birlikte oluruz ve eğleniriz. Bu yüzden kongrelere katılmaya can atarız. Buna ihtiyaç duyarız.


Hiçbir dijital toplantı bunu sağlayamaz.


Sektör buna evrilmiş olsa da kongre işverenleri, konuşmacıları, katılımcıları ve firmaların fiziki toplantıları arzulamasını sağlamak zorundayız. Bunun için maliyetlerin düşmesi olmazsa olmaz ilk koşuldur.


Mesleğimde 30. yılımı yaşıyorum. Bu kadar zor bir dönem görmedim. Belki daha da zor dönemler yaşayacağız.


Bu yüzden pandemi sürecinde karşılaştığımız zorlukları ve çıkardığımız dersleri not etmeliyiz. Böylelikle benzer küresel bir sıkıntı olduğunda anında aksiyon alabiliriz.




56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page